Acasă » Anunțuri Colegiul Farmaciștilor Brașov » Bacteriile infecţioase devin tot mai rezistente la antibiotice

Bacteriile infecţioase devin tot mai rezistente la antibiotice

Medicii specialişti spun că tot mai mulţi pacienţi nu mai răspund la tratamentele cu antibiotice.

Deşi nu trec neapărat prin cabinetele medicilor de familie, mulţi pacienţi dau buzna în farmacii atunci când durerile sunt insuportabile şi cer tratament cu antibiotic. Şi medicii braşoveni infecţionişti insistă pentru folosirea cât mai corectă a antibioticelor. În ultimii ani, unele bacterii au suferit mutaţii la o genă care le dezvoltă rezistenţa la antibiotic iar multe medicamente antibiotice ajung să nu-şi mai facă efectul. „Situaţia este prezentă peste tot în lume. Inevitabil, rezistenţa bacteriană a crescut foarte mult. Antibioticele nu-şi mai fac efectul. Acest lucru se datorează în special lipsei de diagnostic. E mult mai comod pentru toţi medicii să prescrie dar şi pentru pacienţi să-şi cumpere antibiotice”, a explicat ieri, dr. Ramona Ionescu, medic primar boli infecţioase şi managerul Spitalului de Boli Infecţioase Braşov.

Chiar dacă unii pacienţi se fac bine după ce şi-au administrat antibiotic, este foarte probabil ca meritul să nu fie al medicamentului. De multe ori este vorba de infecţii virale care trec de la sine iar tratamentul cu antibiotic este degeaba. În schimb, utilizarea excesivă şi incorectă a antibioticelor accelerază răspândirea bacteriilor rezistente la antibiotice. Aceste bacterii se pot răspândi şi cauza infecţii la alţi subiecţi cărora nu li s-au administrat antibiotice, fără să mai vorbim de efectele secundare pe care le au anumite tratamente cu antibiotic. „Dacă foarte mulţi dintr-o comunitate iau antibiotice fără rost şi iau antobiotice cu spectru larg, întreaga comunitate va avea de suferit. Persoana respectivă poate să sufere în schimb efectele secundare ale antibioticului, nu neapărat a rezistenţei microbiene. Şi anume, cei cu vârste peste 60 de ani fac frecvent diaree cu Clostridium Dificilae, cu numeroare recidive, cu internări, cu deshidratări, cu complicaţii şi insuficienţă renală”, a adăugat marţi, dr. Ramona Ionescu.

Şi alte greşeli duc la creşterea rezistenţei la antibiotic – scurtarea tratamentului sau reducerea dozajului ori nerespectarea frecvenţei corecte. De exemplu, administrarea unui medicament se face o dată pe zi, deşi indicaţiile spun că trebuie administrat în două sau trei prize. Braşovenii spun că nu iau niciodată antibiotic fără să consulte medicul, însă farmaciştii declară că sunt mulţi cei care vor să se trateze singuri, chiar şi cu antibiotic. „Da. De ce nu? Pentru că eu am probleme cu piciorul. În general iau medicamentul pe care l-am mai luat. În general, fără consimţământul domnului doctor nu iau”, a precizat un braşovean. „La noi este acest concept că antibioticul poate trata orice, începând cu o banală durere de măsea până la virozele care apar mai ales iarna, care sunt confundate cu diverse infecţii bacteriene. Se cere antibiotic pentru absolut orice lucru, fără să consulte un medic şi fără să facă o antibiogramă”, a precizat marţi, Andra Ioniţă, farmacist. Conform unui studiu al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, România ocupă locul I în Europa la consumul de antibiotice fără reţetă şi locul al III-a raportat la cantitatea anuală.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *